L’educació no és una competició!

Què són les #Incompetències20 i per què fem boicot?

·Les proves de les Competències Bàsiques van ser proposades des de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Entorn a aquesta es coordinen diversos estats, obeint els interessos empresarials, per a maximitzar el creixement econòmic. L’educació no hauria d’estar dictada per objectius de creixement econòmic sinó per la voluntat de crear una societat capaç d’entendre el món i transformar-lo.

·En les proves s’evaluen els coneixements que la OCDE considera importants. Veiem com les humanitats i la filosofia no s’inclouen en les proves, ja que el seu objectiu és fer de l’educació una fàbrica de treballadores sense pensament crític, preparades per a incorporar-se a les empreses.

·Amb els resultats de les proves es creen rànquings. Els governs incentiven l’obtenció de bons resultats a les proves amb subvencions per a les millors puntuacions. Degut a les retallades i la necessitat d’obtindre més financiació, des de la direcció dels mateixos centres educatius s’incentiva l’obtenció de bons resultats a costa d’una pressió psicològica excessiva a les estudiants.

·La voluntat de classificar les escoles per rànquings i beneficiar uns centres considerats “millors” que altres va en contra de l’ideal d’una educació pública, en la qual els esforços haurien d’anar dirigits a oferir la millor educació en tots els centres.

·La competitivitat que es crea entre els centres repercuteix també en la qualitat de l’ensenyament: les docents han de centrar-se en preparar a l’alumnat per a aquestes proves. Així, se li trau encara més capacitat crítica a les docents ja que tenen més pressió externa sobre quins coneixements ha d’assolir l’alumnat i de quina manera els ha d’assolir.

·Si creiem en la funció alliberadora de l’educació, si volem formar-nos per ser persones crítiques i preparades per incidir en el món, no li podem fer el joc al capital ni ens podem subordinar a les seves demandes. L’única cosa que podem fer és ser al costat de la nostra escola, la que volem, l’escola pública al servei de les classes populars.

Com pots fer boicot?

En cas que no tinguis cap companya del SEPC al teu institut, pots descarregar aquí a baix tant l’adhesiu per enganxar sobre l’examen com les octavetes per repartir-les entre les teves companyes de classe.