27S: Buidem els instituts, sortim a defensar la Terra!

Estem caminant cap a la destrucció de la vida a la Terra, on parlar sobre una vida millor o pitjor deixarà de tenir sentit perquè haurem de parlar de, simplement, viure. Hem vist com el País Valencià s’inundava per la gota freda, però també com les onades de calor i fred cada vegada són més extremes, la pèrdua de biodiversitat no s’atura o els glacials van reduint-se a un ritme mai abans vist.

Davant d’aquestes amenaces a la vida, les estudiants hem de tornar a ser el motor de canvi i qüestionar-ho tot, el model educatiu, econòmic i social. Hem de remarcar la contradicció intrínseca que té el capitalisme. Un sistema econòmic que es sustenta gràcies a un model extractiu que no té en compte els límits físics de la Terra, un sistema que mai no podrà aportar solucions a la problemàtica ecològica en la qual ens trobem.

Hem de fer veure que aquestes contradiccions són globals i, per tant, també les trobem als Països Catalans. La depredació del nostre territori ve de lluny, així com la resistència que s’ha engendrat des de les classes populars: la lluita contra el pla hidrològic de l’Ebre, la defensa de Sa Dragonera o la lluita per acabar amb les autopistes de Campos-Llucmajor a Mallorca o la V21 a l’Horta valenciana. Perquè voler una terra lliure és defensar-la de la destrucció.

I és que ha sigut des d’aquestes lluites col·lectives, lluny de l’individualisme que el capitalisme vol introduir en la lluita ecologista, on hem defensat el territori. Des de les classes populars, les que hem lluitat contra les grans corporacions i les estructures socioeconòmiques del capitalisme: això va de lluita de classes, i sempre ho ha sigut, perquè som nosaltres, les classes populars, les que hem patit sempre les conseqüències de les crisis que ha creat el sistema neoliberal.

Així doncs, els centres educatius han d’apostar clarament per la reducció de l’impacte ambiental. Però això no és suficient, perquè és allà on es reprodueixen les dinàmiques econòmiques hegemòniques. És des de la crítica contra la visió liberal de l’ecologisme (ineficaç per la seva contradicció intrínseca) i des de l’anàlisi dels efectes del creixement econòmic il·limitat que demanda el capitalisme, és des d’aquí que els centres educatius han de donar aquestes noves eines que necessita la Terra.

Davant d’aquesta problemàtica cada cop més palesa, les estudiants portem anys mobilitzant-nos i denunciant els governs i les empreses que tornen a fer de l’ecologisme un negoci, quan no simplement el neguen per interessos econòmics. És per això que aquest 27 de setembre, les estudiants dels instituts dels Països Catalans tornarem a fer vaga. Vaga perquè som la punta de llança de la lluita popular, vaga perquè som les que hem sigut sempre allà on ha calgut per defensar el territori i vaga perquè ens hi va la vida!

Però ens trobem amb unes universitats que estan començant el curs i, per tant, no han pogut preparar la vaga en els termes que l’entenem: una eina de transformació social que requereix d’un temps de preparació previ profund als centres educatius. Un temps que sí que han tingut els instituts.

Tot i això, aquest curs es planteja com a determinant per construir l’ecologisme des de les classes populars i, per això, serem a les mobilitzacions plantejades del 20 al 27 de setembre, demostrant el poder transformador que tenim com a estudiants de classe treballadora. Serem als carrers defensant la vida, defensant la Terra, atacant el capitalisme que ens fa esclaves d’un model econòmic caduc i que ens portarà, si no hi posem remei, a la destrucció de la Terra!