COMUNICAT DEL SEPC DAVANT LA CONVOCATÒRIA DE VAGA DEL 10 DE MAIG

El passat 26 d’abril vam conèixer la sentència del grup d’agressors que violaren a una noia durant les festes dels sanfermins l’any 2016. Els acusaren d’abús i la justícia patriarcal no reconegué, una vegada més, l’agressió com a violació. Aquesta noia no va patir tan sols la violència masclista en el seu propi cos sinó en el sí de les institucions que teòricament vetllen per unes vides dignes. La resposta del poble fou clara i el mateix dia col·lectius feministes i milers de dones es van mobilitzar arreu dels Països Catalans per deixar palesa la injustícia de tal sentència.

Les estudiants ens sumàrem a les reivindicacions i assistírem a les concentracions al llarg de la jornada. Aquell mateix dia veníem d’una vaga estudiantil que tenia com a una de les demandes principals l’aplicació de protocols contra agressions masclistes i LGBTIfòbiques efectius i ens trobàvem, a la tarda, alçant la veu als carrers en contra de violències masclistes físiques i institucionals que tornaven a sacsejar els nostres cossos. Malgrat tot, érem conscients que la punta de llança d’aquestes mobilitzacions havien de ser les nostres companyes de l’àmbit jurídic, que la nostra tasca era seguir les seves convocatòries i treballar per apostes pràctiques en el marc estudiantil per revertir de forma efectiva la reproducció de les violències patriarcals a les aules. Es tracta d’una tasca clau per revertir que els centres educatius segueixin participant de les violències estructurals i es converteixin en bastions per la igualtat.

Precisament consideram que el nostre paper com a estudiants va més enllà d’aprofitar i apropiar-nos d’un ambient polític que ens és favorable de cara a la galeria. El nostre treball com a sindicat estudiantil feminista passa per lluitar per unes demandes que posin sobre la taula problemàtiques com és la de violències institucionals que passen per la violència masclista interpersonal. Problemàtiques que cal afrontar aplicant protocols efectius en contra d’agressions masclistes i LGBTIfòbiques als centres educatius de Secundària i Universitats i lluitar per crear un model coeducatiu que reverteixi d’arrel la reproducció de les dinàmiques d’un sistema patriarcal que travessa tots els àmbits de la nostra societat.

A més, es tracta d’una convocatòria feta sense comptar amb el gruix del moviment estudiantil i els agents que treballen dia a dia en el sí dels centres educatius. Una convocatòria unilateral que no atén a un treball de complicitats amb les organitzacions estudiantils i feministes arrelades als nostres pobles, barris i ciutats. Això, fruit d’una dinàmica que ha estat sempre present en les formes de treball d’alguns sindicats estatals, com es el cas del Sindicato d’Estudiantes (SE).

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans entenem que el moviment feminista, tal i com es va demostrar durant la vaga del 8M, ha de passar per formes d’organització conjuntes i col·lectives a través d’espais on les estudiants puguem exposar quina és la nostra feina sindical en aquest sentit i dotar-la, encara, del contingut més ampli que necessita: el rebuig al sistema capitalista i patriarcal en el seu conjunt. Per tot això, des del SEPC no ens hem adherit a la convocatòria de vaga de demà dia 10 de maig.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, 9 de maig de 2018.