Convocatòria VAGA 26A

Ara fa tres setmanes el moviment estudiantil de Barcelona s’encadenava a les portes de la Secretaria d’Universitats i Recerca per tornar a posar sobre la taula les condicions amb les que es troben les estudiants de les universitats públiques. Ho feia, també, exigint l’aplicació de la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació de preus de màster i de grau.

El mateix moviment estudiantil va realitzar fa 3 anys referèndums a totes les universitats públiques dels Països Catalans on es preguntava a les estudiants si estaven a favor de la paral·lització del 3+2. Els resultats van ser clars: més del 90% van votar-hi a favor. I és que una de les conseqüències directes de l’aplicació del Pla Bolonya i, posteriorment, del 3+2 és l’encariment dels estudis, que ha suposat fins a un 143% des de l’any 2001. Un encariment que va de la mà de les polítiques neoliberals executades pels governs dels últims anys: polítiques que han disminuït la inversió en educació i han obert la porta al capital privat tant als instituts com a les universitats. Reformes elititzadores que s’han produït d’esquenes a la comunitat educativa i universitària però que han rebut sempre la resposta del moviment estudiantil. Perquè som les lluitadores contra el Pla Bolonya i la LOMQE, les de la primavera valenciana i les de la vaga de docents a les Illes, les del 3+2 i la pujada del 66% de les taxes.

Però també som les que volem una educació digna en una terra lliure. Les estudiants hem partit aquests curs d’un principi convuls: han estat una ocupació a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, dues vages generals i una estudiantil i un referèndum d’autodeterminació el que hem viscut aquest primer semestre. Hem demostrat que el moviment estudiantil està i estarà amb el procés d’alliberament del nostre poble, que serem on faci falta i seguirem treballant per construir la República.

Aquestes últimes setmanes hem viscut com els darrers atacs per part de l’Estat Espanyol han esclatat amb una resposta popular organitzada als carrers als crits de #VagaGeneral. I ara, les estudiants també som #PrimaveraCatalana.  

És per això que des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ens sumem a les diverses convocatòries de vaga estudiantil i convoquem el proper 26 d’abril a tots els centres educatius dels Països Catalans, on al País Valencià coincidirà amb la vaga convocada pel PDI Associat i, per tant, ens solidaritzem amb totes les seves demandes.

Una vaga que per nosaltres ha de ser tret de sortida de mobilitzacions en clau republicana des de la perspectiva dels diferents sectors socials. Les estudiants ens alcem com a punta de llança i fem una crida a tots els sectors de la societat catalana a convocar vagues sectorials que puguin posar sobre la taula la precarietat a la que ens sotmet el capitalisme. Per construir una República que atengui a les necessitats de les classes populars del poble català i on l’educació en formi un paper elemental.

Perquè defensar la República ha de voler dir defensar la pública, i la pública és en català, són les dones, són recursos i som nosaltres. La pública és aquella que defensa i aposta pel català a les aules com a llengua cohesionadora. La pública és aquella que aposta per un sistema coeducatiu que fomenti la participació de les dones i no ens oblidi a la història. La pública és aquella que disposa de tots els recursos suficients per garantir una educació de qualitat. La pública és la que no ens expulsa de les aules.

Per això, amb aquesta vaga, posem sobre la taula un seguit de mesures urgents que són únicament pal·liatives:

  • Aplicar la rebaixa del 30% de les taxes i l’equiparació de preus de màster i de grau.
  • Acabar amb tots els concerts a la xarxa público-privada, no solament amb els que segreguin per sexes, apostant per una única línia pública.
  • La revisió i creació de Protocols efectius que combatin les violències masclistes dins i fora les aules, així com la incorporació de la perspectiva de gènere a les aules.
  • Fer passes més enllà amb l’aprovació del Decret del Plurilingüisme al País Valencià, reduint les hores en anglès i fent una aposta pel valencià, el català de totes.  

Així mateix, exigim un ferm posicionament per part de totes les universitats públiques catalanes en relació a la situació política que es viu al Principat, on es demani la llibertat de les preses polítiques i que estigui a l’alçada de la regressió de drets civils i polítics que estem vivint dins l’Estat Espanyol.

Perquè defensar la República, ha de voler dir defensar la pública. Per la construcció d’un nou sistema educatiu als Països Catalans.

IMG-20180403-WA0037

El 26 d’abril, a la vaga estudiantil!