COMUNICAT: L’escola no té por!

COMUNICAT DE CONVOCATÒRIA A LA MANIFESTACIÓ DEL 17 DE MARÇ: L’ESCOLA NO TÉ POR

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans impulsem conjuntament amb la resta d’agents i entitats adherides la convocatòria de manifestació pel proper 17 de març a les 17:00h a Barcelona.

L’atac que estem vivint el poble català no es limita a una onada repressiva engegada per part de l’Estat vers el moviment independentista, sinó que ens trobem en un moment on el qüestionament de l’arquitectura del règim del 78 ha posat al descobert el seu caràcter més recentralitzador i antidemocràtic. Hem vist, també, la cobertura per part del mateix Estat a l’extrema dreta, una cobertura que ha anat de la mà de l’augment de les agressions viscudes arreu dels Països Catalans en aquests darrers mesos.

Amb aquesta situació i tenint al Principat de Catalunya sota l’aplicació de l’article 155, el PP i de Ciutadans han intensificat campanyes de difamació completament intencionades al voltant de l’escola catalana. Passant des de denúncies concretes a professorat fins a la possibilitat d’acabar amb el model d’immersió lingüística català, amb la intenció de legislar en favor d’incloure la opció a les famílies per a que els seus fills estudiïn en castellà. Com ja hem dit en d’altres ocasions, això és un atac directe a la sobirania del nostre poble i tindria unes conseqüències nefastes per al sistema educatiu català. L’objectiu de la immersió lingüística és, precisament, lluitar contra la segregació igualant les condicions de partida de tot l’alumnat pel que fa al domini de la llengua, fent d’aquesta la llengua d’acollida i de manera que totes les famílies, independentment de la seva procedència o llengua materna, tinguin el mateix coneixement i grau d’inclusió cultural. És, per tant, un model que ha fomentat la inclusió i la cohesió a les aules catalanes a partir de la llengua i establir una línia escolar en castellà trencaria amb tota la feina feta fins al moment. A més, ens agradaria recordar, com ho hem fet sempre, les lluitadores que s’organitzaven ara fa 30 anys per fer del català la llengua vehicular i per construir un nou sistema educatiu quan es sortia del franquisme.

Aquest atacs, però, no solament els hem rebut com a Principat sinó que són un fenomen repetit arreu dels Països Catalans. Ho podem veure amb l’intent per part del TSJPV i del Govern de l’Estat d’anul·lar i tombar el decret del plurilingüisme al País Valencià, que tot i ser un decret de mínims i que no satisfà les necessitats reals d’establir el valencià com a única llegua vehicular, la introdueix en unes aules on ara hi existeix de manera molt escassa.

Ho vàrem veure també a les Illes, quan l’intent d’aplicació del TIL va desembocar en una vaga indefinida d’unes tres setmanes per part de tota la comunitat educativa. En resum, atacs que evidencien la intenció d’anul·lar-nos com a poble, on llengua i educació pública formen part d’una mateixa diana d’opressió als Països Catalans.

Tot i així, nosaltres no en tenim prou. Perquè la llengua és cohesió, però la cohesió també és la pública i els recursos que s’hi destinen. Perquè aquest any veiem un altre cop com es renoven els concerts de la Generalitat a les escoles privades, entre les quals hi ha aquelles de l’Opus que són segregadores per sexes. Solament amb els concerts a les escoles que segreguen per sexe ja s’hi destinen fins a 30 milions d’euros, diners que es continuen pagant mentre veiem que el pressupost per educació està per sota dels mínims que marca la llei. Des del SEPC, per tant, posem sobre la taula també la necessitat de deixar de subvencionar a totes aquelles escoles que no entren dins la gestió pública per fer més passes endavant cap a un sistema educatiu amb una xarxa única d’escoles públiques que acabi amb la reproducció de les desigualtats socials que genera la xarxa pública-privada, donat que per la competència entre escoles i motivada pel deteriorament de l’ensenyament públic que genera l’infrafinançament l’elecció del centre escolar està condicionada directament per la capacitat adquisitiva de les famílies i s’accentua així la segregació social a les aules catalanes i per raó de gènere en el cas de les escoles de l’OPUS.

Per tots aquests motius, i en defensa de la llengua arreu dels Països Catalans, fem una crida a la mobilització estudiantil activa des de totes les esferes possibles. Que es senti en cada instituts i en cada campus universitari, que es creï una xarxa educativa capaç no solament de fer front als atacs rebuts sinó  també de generar propostes per seguir caminant cap a l’educació que volem. Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans seguirem treballant en aquesta línia i animem a tota la comunitat educativa a sortir el pròxim 27 de març als carrers.

El català i l’escola catalana no és toquen!

WhatsApp Image 2018-03-06 at 13.05.57

L’escola no té por i sortirà a lluitar: perquè la lluita educa.