Aquest curs, fem història!

Aquestes setmanes ens trobem davant les portes de l’inici d’un nou curs acadèmic i, també, d’un nou curs de lluita i de mobilitzacions en defensa de l’educació pública. Aquest, però, diferent als anteriors davant la convocatòria del referèndum d’autodeterminació al Principat de Catalunya per l’1 d’octubre.

Ahir, 11 de setembre, vàrem viure una altra diada del Principat protagonitzada per la mobilització del poble català als carrers, en defensa del dret a l’atutodeterminació i del SÍ al referèndum. Una diada de ruptura, tant amb el règim del 78 i l’Estat Espanyol com amb les múltiples opressions que patim com a classe, com a poble i en la qüestió de gènere. Una diada a la que precedeix l’aprovació de les lleis de referèndum i transitorietat jurídica al Parlament de Catalunya, dues lleis que fan cada vegada més imminent la ruptura amb l’Estat.

Com a Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans vam ser-hi: vam ser-hi al tram jove perquè entenem que hem de respondre davant la necessitat de què el jovent i les estudiants siguem, també, protagonistes d’un escenari de mobilització popular que ha de ser constant. Perquè no ha estat ni seran el Govern i les institucions qui liderin el procés de ruptura, sinó que és i ho serà el poble als carrers i, en concret, el jovent i les estudiants com a partíceps en la construcció d’un nou model de país i sistema educatiu propi.

En aquest context, ens trobem també davant les portes d’un nou curs al que ens precedeixen la lluita contra l’aplicació del 3+2 i per la rebaixa dels preus universitaris. Dues demandes formulades en el últims dos anys constantment per moviment estudiantil, i que han estat les que han marcat la lluita d’aquests últims cursos. Unes demandes que, en aquest nou inici, continuen sent ignorades per part del Govern i les institucions tot i l’aprovació de dues mocions que les recollien al Parlament de Catalunya.

Tot i prendre els carrers una vegada i una altra. Tot i aixecar-nos cada vegada amb més dignitat.

El moviment estudiantil ha estat a l’alçada dels moment polítics decisius pel nostre poble i ha sortit als carrers en defensa dels drets i les llibertats col·lectives: aquesta no serà diferent. És per això que aquest curs, més que mai, les estudiants farem història. Com ho van fer aquelles estudiants que en plena dictadura franquista constituïen el Sindicat Democràtic d’Estudiants i totes aquelles que visqueren la Caputxinada. Com ho van fer totes aquelles que el 15M van sortir al carrer en defensa d’unes vides dignes.

No acceptarem cap marxa enrere per part del govern, sabem que ara és el moment de la República. Les estudiants defensarem el referèndum fins on calgui i plantarem cara a qualsevol atac a la sobirania del nostre poble. No permetrem que l’Estat Espanyol ens doblegui a la seva voluntat.

Des del SEPC cridem a la mobilització constant davant la ruptura amb el règim i amb l’Estat per poder construir, també, l’educació que volem: coeducativa, que garanteixi l’accès a les classes populars, de qualitat, 100% pública i plenament en català. És en aquest moment que les estudiants i el conjunt de la comunitat educativa hem de ser un dels pilars fonamentals que construeixin les bases de la República i del procés constituent. És per tot això, que des del SEPC plantegem la possibilitat de fer una vaga a nivell estudiantil per plantar cara a qualsevol escenari que ens impedeixi autodeterminar-nos i animem al conjunt de la comunitat educativa a mobilitzar-se i, si s’escau, paralitzar l’activitat docent.

Aquest curs fem història, guanyem la República!

IniciCurs