Posicionament del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans davant del moment polític actual

Davant del context social i polític actual a Catalunya –en evolució accelerada durant els darrers mesos–, i analitzant en perspectiva els canvis constants que han afectat el model d’ensenyament i la realitat de l’estudiantat, creiem que és necessari establir el nostre posicionament polític com a Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Les estudiants tenim memòria, i no podem oblidar que ja fa temps que la nostra educació és objecte de nombrosos atacs.

Des de l’aprovació del Pla Bolonya, la qualitat de l’ensenyament universitari al nostre territori s’ha vist progressivament degradada en favor d’uns interessos de classe molt concrets; i la resistència a aquest desmantellament que hem volgut organitzar ha xocat frontalment amb unes mesures repressives sense aturador. La pujada de les taxes universitàries de matrícula, la falta evident de beques, el manteniment de les partides d’ajuda a universitats privades, etc., són només alguns dels símptomes d’un profund i accelerat procés d’exclusió de les classes populars a l’accés a la universitat. L’educació primària i secundària s’han vist tant o més afectades amb la disminució de la inversió pública en matèria educativa, l’augment sistemàtic de la ràtio alumnes/professorat, el manteniment de la subvenció pública a centres concertats i privats, catòlics, segregadors per qüestió de sexe, entre altres.

En el context actual de ruptura, és preocupant que el Govern de la Generalitat continuï acatant la legislació espanyola en matèria educativa. Aquesta obediència, que ha quedat demostrada amb l’aprovació i la implantació progressiva de la LOMQE o de la nova ordenació dels ensenyaments universitaris coneguda popularment com a “model 3+2”, ignora completament la veu de la comunitat educativa i té com a conseqüència, a mig termini, la mercantilització de l’educació catalana. Sabem que revertir aquesta situació i avançar en la construcció del model educatiu requereix que siguem nosaltres, les estudiants organitzades i la comunitat educativa, les qui ho protagonitzem. Hem de ser al centre de les decisions que ens afecten i ser subjectes actius a l’hora de definir-les i implementar-les.

Així doncs, com a organització estudiantil de l’Esquerra Independentista i sabent, com ja s’ha demostrat, que només l’organització i la mobilització popular podran ser els motors necessaris per la ruptura amb l’Estat espanyol, hem de ser conscients del paper que podem jugar per tal d’accelerar aquest procés des de l’àmbit educatiu, ja sigui forçant la desobediència a les imposicions com la LOMQE o el 3+2, ja sigui potenciant espais populars de debat i construcció del model educatiu que volem. Les recents eleccions espanyoles no aporten res de nou a la perspectiva que tenim com a poble. Com a estudiants som conscients que necessitem la independència per poder bastir un projecte esperançador per les classes populars, per poder treballar per un sistema educatiu que respongui a les necessitats i interessos del nostre poble; i és per això que el SEPC ha treballat, treballa i treballarà per la ruptura democràtica amb l’Estat espanyol.

Per tot això, donem ple suport a les decisions preses a la Jornada de Debat de la CUP – Crida Constituent del 29-N a Manresa. Les estudiants volem un Govern que no utilitzi les seves atribucions en favor d’interessos partidistes i de classe, allunyats de la construcció de la República Catalana. Creiem que la concreció d’un pla de xoc, també en l’àmbit educatiu, és vital per poder caminar cap al país que volem.

Constatem que, fins ara, Junts pel Sí encapçalat per Artur Mas no han estat capaços de vehicular les demandes del poble català. Per tal que el procés avanci és imprescindible que la base social que el conforma s’eixampli. Després de les eleccions del 27S i de les recents eleccions estatals, evidenciem que aquest eixamplament només serà possible si es sumen al procés independentista altres sectors populars. És per això que volem un Govern que no es limiti a apropiar-se el Procés Constituent, un Govern que deixi de fer política autonomista; volem un Govern que deixi de retallar els serveis públics, i de perpetuar la política corrupta i rància; volem un president, i un Govern, que no donin l’esquena a les necessitats del nostre poble condicionant el futur del país a personalismes incomprensibles.

En aquest sentit, i tenint en compte tot el que hem exposat, confiem que a l’Assemblea Nacional de la CUP-CC del 27-D es sabran llegir de la forma més adequada les necessitats del país, així com el context polític actual, i es prendran les millors decisions possibles, que per al SEPC tindran plena legitimitat. Entenem que caldrà debatre les possibles contradiccions sorgides del procés de negociació amb intel·ligència per tal de tenir en compte totes les opcions que hi hagi sobre la taula. La nostra aposta política a nivell estudiantil, transformadora i rupturista en les seves diverses vessants, es veurà així ratificada en el posicionament de la CUP – Crida Constituent sorgit de l’assemblea del proper 27 de desembre.

Amb tot això, i davant de la necessitat de materialitzar la ruptura amb l’Estat espanyol, creiem que una presidència de consens disposada a eixamplar la base social de l’independentisme representa millor la voluntat de ser d’aquest país. Alhora, volem posar l’accent en la necessitat de seguir treballant amb els diversos sectors socials per avançar en el procés de ruptura amb l’Estat espanyol i engegar el Procés Constituent popular de la futura República Catalana, radicalment democràtic i social, perquè només d’aquesta manera podrem construir una educació catalana, popular, pública, de qualitat i feminista.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans seguirem organitzant-nos a les aules i defensant, des de cada centre, que per a que un nou país sigui possible, una nova educació és necessària!