[7N – Diada Catalunya Nord] Sem Nord!

El proper 7 de novembre, un cop més, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans commemorarem la Diada de la Catalunya Nord
La “llesqueta” d’Ovidi, aquesta part de la nostra nació, va ser separada per la força a través del Tractat dels Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659. Gairebé quatre segles més tard, les catalanes defensem la plena unitat del nostre país i lluitem per la seva llibertat, per les dues vessants del massís de l’Albera. 
Recentment, hem pogut veure com les institucions polítiques de la República francesa enterraven amb insistència una altra possibilitat de reconèixer i normalitzar les llengües regionals en el seu respectiu marc territorial. Bloquejant els avenços vers l’aprovació de la “Carta europea de les llengües regionals o minoritàries”, es torna a demostrar que la supervivència de la nostra llengua i la dels pobles oprimits per l’Estat francès només és possible a través de l’exercici de la sobirania plena. Cap Estat, ni l’espanyol ni el francès, donaran a la llengua i cultura catalanes la possibilitat de consolidar-se. Ans al contrari, en són una amenaça que cal contrarestar.
Aquesta lluita contra el poder imposat a les classes populars nord-catalanes s’ha traduït, al llarg de les dècades, en iniciatives i projectes amb vocació de recobrar l’ús públic i privat del català, treure’l de la situació de vulnerabilitat en què es troba i progressar en la seva normalització i transmissió. Des dels centres d’ensenyament, Arrels i La Bressola, entre d’altres organitzacions culturals i educatives, posaven la primera pedra per a avançar en aquest sentit. 
Per la nostra banda, com a Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, volem construir una educació digna, des de la nostra realitat nacional: una educació popular, pública i de qualitat. Un sistema educatiu no sotmès als processos de mercantilització i privatització que l’ataquen reiteradament; plantejat des del sentit crític, i dirigit a la transformació social del nostre entorn; basat en el feminisme, doncs l’educació és una de les vies per on se socialitzen i consoliden les desigualtats per qüestions de gènere o opció sexual, entre moltes altres opressions presents i invisibilitzades als centres i als continguts educatius.
Per tots aquests motius, i molts més, volem construir la nostra pròpia educació: popular, pública, de qualitat, catalana i feminista, per poder posar les bases de la societat que desitgem desenvolupar i consolidar, entesa des dels interessos i les necessitats de les classes treballadores catalanes. Ara més que mai la reivindicarem. Ara més que mai reivindicarem el marc nacional dels Països Catalans, i lluitarem per la seva independència, pel socialisme, i pel feminisme.
SEM NORD, SEM PAÏSOS CATALANS!
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Diumenge, 1 de novembre de 2015, Països Catalans