Crònica 14M – Països Catalans. El futur ens pertany!

Aquest 14 de maig, les estudiants catalanes hem tornat a sortir al carrer per defensar la nostra educació i els nostres drets. En aquesta nova jornada de vaga, hem pogut visualitzar les diferents lluites locals que s’estan duent a terme des de les diferents facultats i instituts. Hem demostrat, un cop més, que les estudiants organitzades d’aquest país no permetrem que se’ns imposin noves reformes que impedeixin l’educació pública i de qualitat a la classe treballadora catalana.

A Barcelona, les mobilitzacions van començar el dia 12, quan la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona va iniciar una vaga de 72 hores, a la que es va sumar el dia següent la Facultat d’Educació amb una vaga de 48 hores. Totes dues amb un 100% de seguiment. La resta de facultats s’hi van sumar l’endemà, protagonitzant ocupacions de les aules a la nit. 

El dimecres al vespre també es van ocupar diverses facultats de la resta d’universitats de la ciutat, com el Campus de Ciutadella de la UPF o la Facultat de Filologia de la UB. El dijous, a primera hora del matí, les estudiants de la Universitat de Barcelona van tallar la Gran Via de les Corts Catalanes, davant el Rectorat, i la Ronda de Dalt.
Les estudiants de Mundet tallant el trànsit a l'inici de la jornada.
Les estudiants de Mundet tallant el trànsit a l’inici de la jornada


Les estudiants del
Campus de Mundet van fer una acció reivindicativa, enganxant cartells al Banc Santander que tenen a la universitat, exigint la retirada dels bancs i les empreses dels consells universitaris. Per altra banda, el Campus del Raval va fer una assemblea amb representants de l’equip deganal per parlar sobre l’aplicació i les conseqüències del 3+2 i després van fer un cercavila pel barri, passant pels instituts i l’Escola Massana, per després anar conjuntament a la manifestació principal.

Cal tenir present que les estudiants de la UB van iniciar el dimarts passat un període de negociacions amb l’equip rectoral per tal de parlar sobre les diferents demandes estudiants, entre les que es troba la no aplicació del 3+2. 
 
La
Facultat de Lletres de la UB, que havia estat ocupada el vespre anterior, es va llevar amb tots els accessos tancats llevat d’un, on es concentrà el piquet informatiu, que advertia les estudiants que anaven a classe sobre les conseqüències del 3+2 i la reforma d’estructures de la UB. Pel que fa al Campus de Diagonal, cal destacar que la majoria de facultats comptaven amb la presència de piquets informatius. La Facultat de Farmàcia, per exemple, havia estat ocupada, i la de Biologia era una de les diferents facultats on els accessos a l’edifici estaven obstaculitzats. Pel que fa a la Facultat de la UB de l’Hospital Clínic, es van fer piquets informatius durant tot el matí de la jornada. Cal destacar que també es féu difusió de problemàtiques locals relacionades amb la sanitat, dons el nucli de l’Hospital Clínic treballa en el marc de la Marea Blanca per la Sanitat pública.
Desplegament de pancarta a l'àgora del Campus de Ciutadella.
Desplegament de pancarta a l’àgora del Campus de Ciutadella

 

A la Universitat Pompeu Fabra, després de l’ocupació del Campus de Ciutadella, s‘han fet piquets al llarg del matí, els quals, conjuntament amb les barricades muntades durant la nit, han assegurat un seguiment complet fins aproximadament les 11, quan les estudiants han marxat cap a la manifestació unitària. Les accions que s’hi han produït s’han centrat en la vigència del combat contra el 3+2 i l’EU2015 però també posant de relleu la feina local, acumulant petites victòries i assolint objectius que s’hi havien plantejat, com ara el fraccionament en el pagament de la matrícula, l’augment del fons de beques…

Barricada impedint l'accés a un dels edificis del Campus de Ciutadella.
Barricada impedint l’accés a un dels edificis del Campus de Ciutadella.
A la Universitat Autònoma de Barcelona, s’han produït alguns aldarulls a primera hora del matí, i s’han muntat barricades a les primeres portes d’accés per tal de garantir el dret a vaga de totes les estudiants. Ha augmentat la conflictivitat com a resposta a la manca de voluntat de l’equip rectoral d’obrir una Taula de Negociacions amb els estudiants després de la manifestació de fa uns dies, on van presentar un document de propostes. Després baixaren en bloc fins a la manifestació general.

El seguiment, tot i ser desigual, ha sigut del 100% en alguns sectors, com al Campus de Ciutadella de la UPF. A més a més, alguns degans han decidit anul·lar completament l’activitat acadèmica de la seva facultat, posicionant-se així del costat de les estudiants i fent pal·lès la seva oposició al 3+2. És el cas, per exemple, de la Facultat de Geografia i Història, o la de Filosofia, ambdues de la UB.
  
En el cas de les estudiants de secundària, les mobilitza
cions han començat des de diversos instituts de la ciutat, formant columnes que han sortit des dels respectius centres i que s’han unit als Jardinets de Gràcia. Aquest és el cas de les columnes convocades a Sant Gervasi de Cassoles, Sant Andreu, Horta… Més d’un centenar d’estudiants de secundària han recorregut el Passeig de Gràcia i la Gran Via fins a arribar a la Plaça Universitat, on es donaria el tret de sortida de la manifestació unitària. 
El bloc de Secundària arribant a la Plaça Universitat.
El bloc de Secundària arribant a la Plaça Universitat.
IMG-20150514-WA0011
Estudiants de Terrassa en la cercavila convocada a les 10h30.
El seguiment de la vaga a aquest nivell ha estat desigual i més baix que en les darreres ocasions, fet que s’explica per la conjuntura acadèmica del moment (exàmens finals, preparació de la Selectivitat per a moltes de les estudiants, etc). Tot i així, la valoració que se n’extreu és positiva ja que els blocs resultants han aconseguit aplegar un bon nombre de manifestants, tot trencant amb la normalitat de la jornada i visibilitzant la lluita des dels instituts i el suport cap al combat actiu contra el 3+2 i l’EU2015 a les universitats. 

Pel que fa a la manifestació unitària convocada a Barcelona: poc més tard de les 12 de migdia, més de 2
.000 estudiants sortiren de Plaça Universitat rere una pancarta que deia “Les estudiants recuperem el futur, aturem el 3+2“. A la manifestació, que anà avançant pels carrers de Barcelona sota crits i consignes en defensa de la universitat, també hi participaren un grup de treballadors de Movistar, que estan en vaga indefinida, en mostra de solidaritat amb les estudiants en lluita. Després d’arribar a Arc de Triomf, les estudiant s’han dirigit al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, on després que entressin totes les estudiants s’ha despenjat una pancarta on s’hi llegia: “El futur ens pertany, la lluita educa”. S’ha llegit posteriorment el manifest i s’ha desconvocat la manifestació.
Manifestació a Barcelona, havent passat l'Arc de Triomf.
Manifestació a Barcelona, havent passat l’Arc de Triomf.
A la ciutat de Girona la manifestació ha començat a les 12 del migdia davant del rectorat de la Universitat de Girona, on dos estudiants i una professora han entrat per entregar a la vicedegana un document de demandes mínimes, i s’ha

11222393_432062553641820_3360882500104823097_o
La jornada de lluita a l’UdG culminà amb l’acceptació de les demandes mínimes plantejades al Rector (foto: Carles Palacio)

realitzat un primer acord. Mentrestant, s’ha llegit un manifest sobre la Vaga de Totes i el 16D (dia en què els Mossos d’Esquadra van entrar a la universitat) al claustre. Finalitzades aquestes dues accions, la manifestació seguí fins a la Delegació de la Generalitat, i en aquest punt la manifestació va confluir amb un grup de treballadors de Movistar en vaga. Mentre aquests últims llegien el manifest, un grup d’estudiants ha entrat a l’edifici per entregar un document de reivindicacions al Departament d’Economia i Coneixement i al Depertament d’educació. En aquest punt s’ha acabat la manifestació, que ha estat molt ben valorada per les estudiants que hi han participat, ja que han aconseguit fer una nova demostració de força davant les institucions que estan elititzant l’educació.

A Lleida, es desplegà una pancarta sota el lema “No som mercaderies” i en contra el 3+2 des d’un edifici de la Universitat de Lleida. A les 12 del migdia, la manifestació ha sortir de davant del rectorat de la UdL i les estudiants han passejat pels carrers de la ciutat cridant consignes contra la reforma del ministre Wert i reivindicant una universitat pública, sense empreses ni bancs.
A Tarragona, tot i no haver convocat vaga a la Universitat Roviri i Virgili també s’han fet accions de suport. Al matí han fet agitació, a la tarda un mural en contra el 3+2 i finalment una xerrada sobre el 3+2.
Mural a la Universitat Rovira i Virgili.
Mural a la Universitat Rovira i Virgili.


A Palma, els instituts es van despertar amb pancartes que advertien sobre la vaga. Un piquet d’estudiants de secundària va fer un recorregut arreu de la ciutat  entrant als diferents centres de secundària per informar sobre la jornada, sempre acompanyades per un furgó del CNP. Cal destacar també la presència d’un grupuscle feixista, el Bloque Juvenil, al qual s’ha expulsat, que ha intentat boicotejar el piquet.

Pel que fa a la UIB, després d’haver ocupat un dels edificis del campus, s’ha fet un piquet informatiu davant l’únic accés per carretera al mateix. S’han produït, arran d’això, unes retencions quilomètriques, i cal fer esment d’una embestida que ha rebut el piquet per part d’un motorista. Per altra banda, un altre piquet informatiu ha anat facultat per facultat, aula per aula, informant sobre els motius de la vaga i fent una crida a la manifestació que havia de tenir lloc a les 12h a la Plaça del Tub.
La manifestació, que ha conglomerat centenars de persones, ha transcorregut sense incidents fins a la Conselleria d’Educació, on s’ha llegit el manifest i s’ha exigit, un cop més, una educació digna.
La manifestació recorrent els carrers de Palma.
La manifestació recorrent els carrers de Palma.
A Castelló, tot i no haver-hi vaga convocada, els estudiants també es van mobilitzar. La setmana passada, la Universitat Jaume I va organitzar un referèndum, després que les estudiants ho demanessin, en el que es preguntava sobre diferents qüestions, entre les quals l’aplicació al 3+2. L’aplicació d’aquesta reforma va ser àmpliament rebutjada per les estudiants, qui van exigir, aleshores, una Taula de Negociacions amb el rector per tal de parlar sobre aquesta qüestió. En veure que el rector no responia, van decidir acampar ahir a la universitat, on hi han fet nit. Ahir es reuniren amb l’equip rectoral, però al no arribar a cap acord, segueixen acampant.
L'acampada dels estudiants a la UJI.
L’acampada dels estudiants a la UJI.

Finalment, cal destacar que s’han produït mobilitzacions en altres punts del territori, on els estudiants han convocat concentracions i manifestacions sumant-se a la jornada de vaga. Per exemple, és el cas de
Terrassa, on uns cent estudiants de Secundària han participat a la concentració convocada a les 10h30 a la Plaça del Progrés. S’ha sortit en cercavila fins a arribar a una de les facultats de la UPC de la ciutat. També és el cas dels estudiants de Palafrugell i de Berga,on una quinzena d’ells s’han concentrat per mostrar el seu rebuig al 3+2 i l’EU2015.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans valorem molt positivament aquest nova jornada de vaga, que creiem que ha sigut un pas més en la mobilització que dia a dia duen a terme les estudiants organitzades. Necessitem dies en què unim les nostres forces per tal d’aconseguir les victòries a nivell local que ens permetin revertir les conseqüències dels plans de reforma de l’educació superior que veiem com s’apliquen als nostres centres dia a dies. Deixem clar, també, que aquí no acaba res, el dia d’avui no ha sigut un punt i final, sinó que ha estat un impuls per seguir amb la lluita

No ens cansarem fins que aconseguim una educació el servei de les classes populars del nostre país, i no l’actual sistema universitari subjugat als interessos del mercat. Seguirem la lluita fins a construir una educació pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat.

EL FUTUR ENS PERTANY!
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Països Catalans, maig de 2015