L’UV aprova un contracte de patent d’un invent desenvolupat en col·laboració amb una Universitat israeliana

El Consell de Govern de la Universitat de València, que s’ha reunit avui, ha aprovat concedir la llicencia d’ús i desenvolupament d’una patent relacionada amb la identificació biomètrica d’individus mitjançant sorolls i moviments a l’empresa ContinUse Biometrics. Aquesta patent ha sigut desenvolupada a partir d’un projecte de col•laboració entre la Universitat de València i la universitat israeliana de Bar-Ilan que es portava a terme des del 2007. La descripció de la patent explica que els usos que pot tindre estan associats a la biomedicina, l’enginyeria civil i la seguretat, mitjançant la identificació d’individus amb la seua “signatura cardíaca”. Aquest últim ús amaga la possible utilització amb finalitat militar d’aquesta patent.

BAR-ILAN I L’ESTRATEGIA DE NORMALITZACIÓ ISRAELIANA
La universitat israeliana de Bar-Ilan està associada als sectors israelians més ultradretans i ultraortodoxos jueus i ha sigut objecte de boicot per part de la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions per molts motius, entre ells impartir classes en territori ocupat i per tant ser part activa d’aquesta ocupació de territori palestí que vulnera els drets humans i tots els tractats internacionals. La universitat de Bar-Ilan compta amb una facultat “d’estudis jueus” amb la que contribueix, juntament amb moltes altres universitats israelianes, a crear el discurs d’afirmació israelià i d’eliminació del poble palestí. A més, col•labora en molts projectes d’investigació amb finalitats militars.

L’estat israelià utilitza una estratègia internacional de neteja i normalització de la seua imatge que passa per vendre’s internacionalment com un estat modern, avançat i democràtic. En aquesta estratègia juguen un paper molt important les institucions culturals israelianes i les seues universitats que generen un discurs que mostra Israel com un estat promotor de la cultura i avançat tecnològicament. Aquesta estratègia busca amagar darrere d’aquesta bona imatge tots els crims que comet Israel sobre el poble palestí. En aquest sentit, la col•laboració de la UV amb entitats i universitats israelianes no fa més que fer-la formar part d’aquesta estratègia de normalització internacional i, per tant, fer-la còmplice dels crims de l’estat israelià.

BOICOT, DESINVERSIONS, SANCIONS
Per a fer front al genocidi ja fa uns anys que s’està portant a terme la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions amb la qual es pretén pressionar a l’estat israelià per a que ature el genocidi al poble palestí i compleixca els drets humans i els tractats internacionals. Aquest tipus de campanya ja es va realitzar contra la Sudàfrica de l’apartheid i va contribuir a tombar aquest règim. És una campanya que compta amb els suports internacionals de personalitats com Stephen Hawking, reconegut físic; Desmond Tutu, premi nobel de la pau o Stephane Hessel, pres als camps d’extermini nazis i redactor de la declaració universal dels drets humans. A més, cada vegada són més les universitats que s’han adherit formalment a aquesta campanya, com la de Berkeley-Califòrnia o el SOAS de Londres.

EXIGIREM A LA UV QUE RECTIFIQUE
El representant del SEPC al Consell de Govern de la UV ha explicat aquesta postura i ha votat no a la concessió de la patent, però el resultat de la votació ha sigut favorable. Des de l’equip rectoral s’ha justificat l’aprovació d’aquest punt argüint que era un projecte d’investigació ja realitzat i que solament es pretenia concedir l’ús i el desenvolupament de la patent.

10b78d6d67d68799aff96e55e18a9a95_400x400Des del SEPC veiem lamentable que la UV col•labore amb universitats israelianes que contribueixen al genocidi del poble palestí i per això en el proper Consell de Govern exigirem que la UV s’adhereixca a la campanya internacional de Boicot, desinversions i Sancions a l’estat israelià i que per tant trenque totes les seues relacions i projectes comuns amb universitats i entitats israelianes.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
València, març 2015