[UB] Crònica de les jornades de lluita: ocupació al rectorat i vaga 26F

Durant aquesta última setmana les estudiants de la Universitat de Barcelona en hem mobilitzat per tal d’aturar l’EU2015 i no permetre l’aprovació de la reforma del 3+2 ja que aplicar-les només comportaria la privatització de les universitats, augmentar la importància de les empreses dins d’aquestes, tot creant la Junta de Govern, i disminuint la importància de les estudiants en fer desaparèixer la democràcia interna de la institució, alhora que veuríem supeditada la nostra educació als interessos del mercat ja que suprimirien els graus i les facultats que no resultessin competitius i productius. Així doncs, hem dit no a aquest model d’Universitat- Empresa, ja que reclamem una universitat pública i de qualitat d’on no ens en veiem expulsats per culpa del gran encariment de les matrícules que suposarien aquestes reformes.

El 19 de febrer ja començaren les mobilitzacions quan les estudiants de la UB tallarem l’Avinguda Diagonal per tal de protestar en contra l’EU2015. El 24 i 25 de febrer s’ocupà al rectorat de la UB, així com molts altres rectorats de les universitats dels Països Catalans. Per tal de provocar el posicionament del rector de la UB, Dídac Ramírez, en contra del 3+2, també se li envià una carta amb la petició de fer una taula de negociacions, malgrat això la resposta del rector fou una evasiva i esquivà la taula de negociacions proposada per les estudiants. El dia 25 a part del rectorat també s’ocuparen la facultat de Geografia i Història i la de Física i Química. El 26 de febrer fou jornada de vaga, el seguiment en les diferents facultats de la UB va ser desigual. A la Facultat de Geografia i Història i en la de Filosofia es va fer vaga al 100% ja que les estudiant enviarem una carta al degà i aquest es posicionà en favor de la vaga tot suspenent les activitats acadèmiques per tal de garantir el dret a vaga a les estudiants i que poguessin anar a la manifestació convocada a les 12h a Plaça Universitat alhora que valorava negativament, en el comunicat oficial, la reforma del 3+2. L’Assemblea de Professorat Reclamat i la COS- UB també es sumaren a la vaga per protestar per l’extrema precarietat laboral i per mostrar el seu rebuig envers el decret universitari del 3+2.

La manifestació s’inicià a Plaça Universitat a les 12h i hi participaren més de 20.000 estudiants, el campus Diagonal arribà en columna fins la manifestació unitària. La manifestació baixà pel Carrer Pelai fins a Plaça Catalunya i d’allà es pujà per Passeig de Gràcia on es dugué a terme una acció simbòlica davant la Borsa per tal d’evidenciar el paper de les empreses i de les entitats privades en la gestió de les universitats, el recorregut acabà a Plaça Universitat on les estudiants entraren al rectorat i es cridà a seguir la lluita per aturar el 3+2 i l’EU2015 ja que defensar l’educació pública és defensar el futur!

Exigim al rector una taula de negociacions en menys de dues setmanes. Les estudiants necessitem fets, no paraules. És per això que seguirem duent a terme mesures de pressió fins que el nostre rector escolti les nostres reivindicacions. Cansades que aprovin reformes que atempten directament contra el nostre futur sense ni tan sols consultar-nos la opinió com és el cas de la Reforma dels Estatuts de la UB, que, entre d’altres afectes negatius, elimina la poca democràcia interna que fins ara tenia la universitat. Reclamem una universitat democràtica, que prengui les decisions en funció de les necessitats de les seves estudiants i treballadores en comptes de prioritzar els interessos de les empreses privades.

Després d’aquesta jornada de vaga massiva les estudiants només podem dir que les mobilitzacions en contra el 3+2 no s’acabaran aquí, que es seguirà lluitant per construir el marc educatiu únic dels Països Catalans i aconseguir una educació pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat.

11015105_1416020972026748_4609517223612329897_n

A la Universitat de Barcelona i arreu dels Països Catalans, lluitem per una universitat de totes i per a totes! Aturem el 3+2 i l’EU2015!

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalana – Universitat de Barcelona

1 de març de 2015, Barcelona, Països Catalans