Crònica 26F – Països Catalans. Defensar la pública és defensar el futur!

Aquest 26 de febrer s’han aturat les classes arreu dels Països Catalans per mostrar un ferm rebuig a l’Estratègia Universitària 2015 i al 3+2. Aquesta nova jornada de vaga ha tingut un alt seguiment a les universitats públiques catalanes i també als Instituts de Secundària.

Les estudiants dels Països Catalans han sortit als carrers per defensar el seu futur, per exigir una educació pública i de qualitat al servei del poble català, i no als interessos del mercat i del capital! Hem demostrat, un cop més, que les estudiants organitzades d’aquest país no permetrem que se’ns imposin noves reformes que impedeixin l’educació pública i de qualitat a la classe treballadora catalana. Altra vegada hem desbordat arreu les previsions i s’han esdevingut manifestacions multitudinàries a les principals ciutats dels Països Catalans, a les que s’hi han sumat altres mobilitzacions a múltiples municipis, on han sigut les estudiants de secundària organitzades les que han convocat a la resta de les estudiants.

Principat de Catalunya

A la Universitat Pompeu Fabra s’ha aconseguit tancar el campus de Poblenou, on l’assistència a classe ha estat gairebé nul·la. Unes 20 persones han ocupat el campus, tancant el centre durant la pràctica totalitat del matí. S’han fet piquets, i a les 11h s’ha marxat en columna amb el SEPC Icària (Secundària), SEPC Poblenou, Assemblea de facultat i diverses estudiants per anar cap a la manifestació. A l’Arc de Triomf han confluït amb el bloc de Ciutadella. Al campus de Ciutadella, per la seva banda, s’ha aconseguit un seguiment de la vaga prou satisfactori. El tancament de bona part dels accessos ha estat exitós gràcies a les 60 persones que han ocupat el campus des del vespre anterior. Al matí s’hi han fet piquets informatius i cercavila. A les 11h, una columna unitària de la Universitat ha marxat de Ciutadella per a unir-se a la manifestació unitària de Plaça Universitat.

upf
[Esquerra] Piquet informatiu de la UPF-Poblenou. [Dreta] Campus de la UPF-Ciutadella totalment buit.

La Universitat de Barcelona portava dos dies ocupant el Rectorat de la UB amb l’objectiu de provocar el posicionament del rector en contra el 3+2. Tot i l’ocupació del rectorat, també s’han ocupat altres facultats aquesta nit, com la de Geografia i Història o la de Física i Química. El seguiment de la vaga ha sigut desigual, però a algunes facultats el seguiment de la vaga ha estat del 100%, com a la Facultat del Raval. Després del dia d’avui, s’ha abandonat l’ocupació del rectorat, però s’ha cridat a seguir la lluita per aturar el 3+2 i es preveuen noves accions en aquesta direcció.

Des del Campus de Diagonal s’ha realitzat una columna per anar des d’aquest punt fins a la manifestació unitària de les 12H al centre de la ciutat.

L’Assemblea de Professorat Reclamant i la COS-UB també s’ha sumat a la vaga, i per tant en aquesta universitat el professorat també estava cridat a la vaga.

ub
[Esquerra] Bloc de Diagonal anant cap a la manifestació unitària. [Dreta] Pancarta de l’Assemblea de Professorat Reclamant

La Universitat Autònoma de Barcelona s’ha llevat instal·lant piquets, controlant i tallant els accessos a la universitat fins a les 9. A continuació, s’han instal·lat piquets a les diverses Facultats fins a l’hora de la manifestació de Plaça Universitat. Els seguiment ha estat del 100% a les Facultats de Lletres, Psicologia, Ciències Polítiques i Sociologia, Dret, Comunicació, Educació, Traducció i Economia; del 60% a Veterinària; i del 30% a Medicina i Enginyeria. D’aquests resultats se n’extreu una consideració important: mentre a les Facultats de Medicina, Enginyeria i Veterinària el seguiment històric de les jornades de vaga era mínim o nul, el fet de secundar la jornada d’avui representa tot un èxit. D’altra banda, a la Facultat d’Economia l’assistència ha estat nul·la, i a la Facultat de Dret s’ha aconseguit suspendre una de les classes que estava en marxa. La valoració general és molt bona, de les millors vagues dels darrers anys.

[Esquerra] Piquets de la UAB. [Dreta] Mural cridant a la vaga de l'Assemblea de Lletres de la UAB.
[Esquerra] Piquets de la UAB. [Dreta] Mural cridant a la vaga de l’Assemblea de Lletres de la UAB.

A les 10h, de la Plaça Molina, marxava una columna formada per un centenar estudiants de Sant Gervasi de Cassoles i Gràcia, i convocada pels SEPC de sengles viles, amb direcció als Jardinets de Gràcia, on s’havia convocat la concentració territorial barcelonina del SEPC Secundària. Des d’allà, els diversos nuclis s’han unit per baixar el Passeig de Gràcia, on s’han dut a terme accions per mostrar un rebuig ferm a la privatització i l’elitització de l’educació superior. Cap a les 11h30, el bloc, d’unes 200 persones, ha arribat a la Plaça Universitat. Prèviament, però, s’ha cremat un figura d’un € feta de cartró, com a mostra al rebuig a la mercantilització i privatització de l’educació.

En relació al seguiment que s’ha fet des dels Instituts: cal remarcar que ha estat important, doncs en la jornada d’avui, que representa un punt de partida de lluita als carrers i a les aules contra el 3+2 i l’EU2015, la implicació ha estat satisfactòria malgrat la irregularitat respecte els centres i viles on s’han convocat concentracions i manifestacions diverses. En general, el balanç és positiu tot i les diferents correlacions de forces existents entre els centres, com abans s’esmentava.

[Esquerra] Manifestació de secundària a BCN. [Dreta] Acció: crema d'un ninot en forma d'€
[Esquerra] Manifestació de secundària a BCN. [Dreta] Acció: crema d’un ninot en forma d’€

 A les 12H estava convocada la manifestació a la Plaça Universitat de Barcelona, que ha sortit poc més tard. Més de 20.000 estudiants han baixat per Pelai, i després de passar per Plaça Catalunya han pujat per Passeig de Gràcia, on han fet una acció simbòlica davant la Borsa, per evidenciar el paper de les empreses i les entitats privades en la gestió de les Universitats i la situació actual de l’educació, que és posada en mans del capital i el mercat en canvi de respondre a les necessitats de la classe treballadora catalana. La manifestació ha acabat al mateix lloc d’inici, a la Plaça Universitat, on els milers d’estudiants que conformaven la manifestació han entrat al Rectorat de la UB, ocupant-lo de forma simbòlica durant una estona. S’acabava l’ocupació del rectorat afirmant que les estudiants seguirem en peu de guerra contra el 3+2, i que la mobilització no finalitza el dia d’avui.

[Esquerra] Ocupació del rectorat de la UB després de la manifestació [Centre] Acció simbòlica davant la Borsa [Dreta] Manifestació a Barcelona
[Esquerra] Ocupació del rectorat de la UB després de la manifestació [Centre] Acció simbòlica davant la Borsa [Dreta] Manifestació a Barcelona

A la Universitat de Girona a les 7H del matí han començat els piquets a les Facultats de Lletres, Educació, Psicologia i a la Politècnica, on s’ha evitat el pas de les poques estudiants que acudien a classe. La majoria de Facultats han estat tancades. La jornada de vaga ha coincidit  amb la celebració del Consell de Govern, i aquest s’ha posicionat a favor de les protestes estudiantils i el rector ha aplaçat el Consell a dos quarts de dotze per tal de poder assistir a la manifestació, tot recomanant a la resta dels integrants del Consell de Govern a assistir-hi. A les 12Hdel migdia les estudiants, conjuntament amb el Consell de Govern de la UdG, s’han concentrat davant del rectorat. Més d’un miler de persones s’han manifestant pels carrers de Girona, passant per davant del Banc Santander (on s’ha encartellat denunciant que el 80% del deute de la UdG és del Banc Santander i és qui, per tant, els està prenent la pública) i la Subdelegació de la Generalitat. La manifestació ha acabat amb la convocatòria d’una assemblea, en la que s’ha acordat dilluns una assemblea unitària per tal de decidir com encaren la lluita contra el 3+2 a partir d’ara.

[Esquerra] Manifestació de Girona passant pel pon de la ciutat [Dreta] Capçalera de la manifestació de Girona
[Esquerra] Manifestació de Girona passant pel pon de la ciutat [Dreta] Capçalera de la manifestació de Girona

A Lleida hi ha hagut un 50% de seguiment de la vaga pel que fa Batxillerat i un 70% a la universitat. A les 12H prop d’un miler de persones s’han concentrat davant del Rectorat de la Universitat de Lleida, a la Plaça Víctor Siurana, i al desbordar les expectatives d’assistència s’ha decidit improvisadament fer una manifestació, que ha acabat a la Plaça Sant Joan, on s’ha llegit el comunicat final. S’ha fet una crida a seguir la lluita contra el 3+2, amb l’intent de buscar el posicionament del rector en contra el 3+2 i evitar, així, el seu implantament.

Dos moments de la manifestació de Lleida.
Dos moments de la manifestació de Lleida.

A Tarragona s’ha convocat una manifestació que ha sortit un cop passades les 11H del matí del Campus Catalunya, on hi han participat tant les estudiants universitàries com dels instituts del Camp de Tarragona. Més de 200 persones han acabat la manifestació davant del rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, on s’ha entrat per exigir al rector el posicionament públic contrari a la implantació del 3+2 i altres demandes estudiantils històriques. El rector s’ha compromès a ampliar el fraccionament del pagament de la matrícula, i ja convocat una reunió la pròxima setmana amb els agents estudiantils principals per parlar-ne.

[Esquerra] Final de la manifestació al rectorat de la Universitat Rovira i Virgili [Dreta] Manifestació a Tarragona
[Esquerra] Final de la manifestació al rectorat de la Universitat Rovira i Virgili [Dreta] Manifestació a Tarragona

També hi ha hagut convocatòries a moltes altres ciutats i viles del Principat de Catalunya, i quasi bé totes les capitals de comarca han sortir al carrer com a protesta a la reforma universitària. D’aquesta manera hem pogut veure mobilitzacions a Berga, Igualada, Vic, Mataró, Terrassa, Cervera, Reus, Manlleu, Vilafranca del Penedès, Gramenet, Olot, i Celrà, entre d’altres.

País Valencià

A València la jornada de vaga ha començat amb incidències, quan la Guàrdia Civil ha retingut a un grup de 25 persones durant un temps. Han registrat a cada una, els han gravat les cares una per una i els han amenaçat de detenir-los el pròxim cop. Finalment, els ha identificat a tots i el han deixat. Des del SEPC rebutgem l’actuació habitual de la policia, que intimiden i criminalitzen les estudiants que s’organitzen i lluiten.

Cap a les 12H ha començat la manifestació des de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Ha sigut una de les manifestacions més multitudinàries dels últims temps, i es calcula que unes 9000 estudiants han sortit al carrer, seguits per la presència de furgones de la Guàrdia Civil, per protestar contra el 3+2 i l’EU2015. Al final de la manifestació s’ha llegit el manifest per part de les organitzacions estudiantils de base i les assemblees de facultat que convocaven a la manifestació.

Fotografies de la manifestació multitudinària a València
Fotografies de la manifestació multitudinària a València

A Castelló, la vaga ha tingut un alt seguiment (85%) a la Universitat Jaume I, que tenia la majoria de les classes buides. Tot i així, s’han celebrat algunes classes a la Facultat de Jurídiques, on els estudiants que feien piquets hi han anat per explicar als seus companys els motius de la vaga, conscients que la desinformació és una de les principals objeccions a aquesta.

Els piquets de primera hora, amb tall de carrer, han creat més d’un quilòmetre de retencions.

Cap a les 13H ha començat la manifestació al Parc Ribalta, i unes 400 persones han reivindicat una futur digne i la no implantació del 3+2 a les universitats catalanes. En una segona manifestació a les 18.30H que ha sortit de Plaça Maria Agustina, unes 500 estudiants han tornat a sortir al carrer amb un crit unànime.

[Esquerra] Piquets a la Universitat Jaume Primer [Dreta] Manifestació a Castelló
[Esquerra] Piquets a la Universitat Jaume Primer [Dreta] Manifestació a Castelló

La Universitat d’Alacant s’ha despertat amb barricades que impedien l’entrada dels estudiants com a mesura de garantir el dret a vaga. Era així perquè el rector havia promès que anul·laria les activitats avaluables o presencials, però a la realitat estaven programades pràctiques obligatòries al llarg del dia. El seguiment de la vaga a la Universitat d’Alacant ha estat, per tant, molt alt.

Ahir, una manifestació d’estudiants va acabar al Rectorat de la UA amb la intenció que el rector es posicionés públicament en contra el 3+2 i assegurés el dret de vaga dels estudiants anul·lant l’activitat acadèmica, però en veure l’arribada dels estudiants es varen tancar les portes del rectorat, impedint l’entrada de les estudiants i negant-se a mantenir una conversa amb aquestes.

Avui, una mica més enllà de les 12H ha començat la manifestació des de les escales de l’IES Jorge Juan, i més de 700 estudiants han caminat pels carrers d’Alacant.

[Esquerra] Piquets a la Universitat d'Alacant [Dreta] Manifestació a Alacant
[Esquerra] Piquets a la Universitat d’Alacant [Dreta] Manifestació a Alacant
Manifestació a Gandia
Manifestació a Gandia

A Gandia s’ha convocat una concentració aquest matí contra el 3+2, l’EU2015 i la LOMQE. Hi han assistit unes cent estudiants.

Illes Balears

A Mallorca diferents grups de piquets han tengut activitat tant al campus de la UIB com al centre de Palma. Després d’haver ocupat l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos i haver-hi passat la nit, un grup d’estudiants de la Universitat de les Illes Balears ha tallat la Carretera Valldemossa, dificultant així l’accés al campus. Més tard s’han realitzat passaclasses arreu de les diferents facultats. Al mateix temps, a Palma, començava la seva activitat un grup de piquets format per una quarantena d’estudiants de secundària, que ha entrat fins a una desena de centres, la majoria d’aquests buits, tot informant sobre la vaga. A les 12h ha començava la manifestació a la Plaça del Tub, on s’ha hagut d’expulsar un grup de feixistes que pretenien boicotejar la manifestació. Unes 800 persones s’han manifestat pels carrers de Palma fins arribar a la Conselleria d’Educació.

[Esquerra] Piquets de bon matí a Palma [Dreta] Manifestació de Palma
[Esquerra] Piquets de bon matí a Palma [Dreta] Manifestació de Palma

Crida a seguir la lluita

En primer lloc, des del SEPC volem denunciar, un cop més, després d’una jornada de vaga massiva, l’actuació de certes organitzacions estudiantils que, lluny de treballar el dia a dia a les nostres facultats o instituts, intenten obtenir rèdit polític de la feina que les estudiants organitzades fan dia a dia als seus centres educatius. És el cas del Sindicato de Estudiantes, que, tot i no participar del Moviment Estudiantil (assemblees de facultat, coordinadores d’estudiants, etc.) i actuar sempre de forma unilateral, pretenien encapçalar les manifestacions de les principals ciutats. Estem fartes d’aquestes pràctiques antiassembleàries i que no busquen el consens amb la resta d’agents estudiantils mobilitzats.

Per últim, tot i que la jornada de vaga ja ha finalitzat, des d’arreu dels Països Catalans les estudiants han deixat clar que aquí no acaben les mobilitzacions. S’ha anunciat que s’estan plantejant noves accions per tal d’impedir que el Decret del 3+2 s’acabi aplicant a les universitats catalanes. Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ens comprometem a seguir la lluita per tal de construir el marc educatiu únic pels Països Catalans, per construir l’educació pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat!

DEFENSAR LA PÚBLICA ÉS DEFENSAR EL FUTUR!

#26FSomPública

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

26 de febrer de 2015, Països Catalans