[UPF] Sobre el posicionament del rector de la UPF sobre el ‘3+2’ gràcies a la lluita estudiantil

En primer lloc, des del SEPC UPF volem manifestar la nostra relativa satisfacció per haver forçat, mitjançant la lluita activa del Moviment Estudiantil, un posicionament del Rector de la UPF, el senyor Jaume Casals, en contra d’aplicar el 3+2, en cap dels graus existents, durant la seva legislatura. L’any passat ja vam poder constatar que la lluita, ben organitzada i amb objectius tangibles, pot donar els seus fruits. 
No obstant, també volem aprofitar aquest comunicat per fer públiques una sèrie de consideracions al respecte:
      
  • En  primer lloc, es tracta d’una “victòria”  tan  parcial i petita que, de no aprofundir més en la lluita, pot quedar  en no res. Ara, doncs, és moment de reforçar la nostra acció  política i començar a lluitar per objectius més ambiciosos que una declaració.
        
  • No  amaguem que el fet que el 3+2 no s’apliqui a la UPF -en els graus ja creats- durant la legislatura de Jaume Casals és una bona notícia. Això, però, és  una declaració d’intencions que va en línia amb el que va acordar la CRUE el passat mes de gener. Exigim que les Universitats públiques, els seus òrgans de govern i, en especial, els seus rectors, estiguin a primera línia en la lluita contra el 3+2 i l’EU2015.
  • Tot i la taxativitat en la no-aplicació del 3+2 en els graus ja programats, el rector ha defensat aquest model pels “graus de nova creació que promoguin la captació d’estudiants internacional”. Això suposarà destinar una part, dels pocs recursos que té la universitat, en incrementar la seva reputació i excel·lència internacional mentre que es despreocupa de la situació de precarietat d’estudiants, PAS i PDI.
        
  • Aquesta victòria local és aixo: una victòria local. El 3+2 i el conjunt  de reformes de l’EU2015 afecten a la totalitat dels Països Catalans sota administració espanyola. És per això que a la UPF la lluita contra el 3+2 i l’EU2015 no pot decaure i s’ha de seguir coordinant amb la resta del Moviment Estudiantil Nacional dels Països Catalans. A més a més, la lluita contra el 3+2 s’ha de mantenir arreu ja que el Decret segueix en peu i la moratòria aprovada per la CRUE acaba el 2017. Nosaltres no volem moratòries de cap tipus, volem tombar el Decret, aconseguir la seva retirada.
        
  • A nivell local, a més, considerem extremadament necessària l’implementació de les mesures que, des de fa un any, el Moviment  Estudiantil de la UPF ve reclamant per tal d’aturar la “fuga d’estudiants” que està patint l’educació superior pública, consagrant cada cop més el tarannà classista i elitista del sistema educatiu superior que atempta contra el dret a l’educació.
        
  • Per últim, volem reafirmar-nos en la idea segons la qual només la  lluita i l’organització ens permetrà assolir els nostres objectius  i donar passos efectius cap a la construcció del nostre model  educatiu. Ja es va demostrar l’any passat i s’ha tornat a demostrar ara. Així doncs, animem i encoratgem a l’estudiantat a que s’organitzi i lluiti amb el SEPC i/o les Assemblees de Facultat per defensar els seus drets com estudiant i per prendre part en el camí per la construcció d’una educació pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat.

Per tot això, des del SEPC UPF seguim donant la mateixa importància a la jornada de Vaga plantejada pel 26 de febrer, la qual considerem com el punt de sortida d’un seguit de mobilitzacions que hauran d’afiançar al Moviment Estudiantil Nacional dels Països Catalans i construir un bloc social i polític capaç d’aturar el 3+2 i donar el primer pas en la construcció d’una educació veritablement pública i popular, una educació del poble i pel poble. Conovoquem, docncs, a totes les activitats i accions proposades per la CAAUPF a la Universitat Pompeu Fabra.

No al 3+2! 

Aturem l’EU2015! 

Construïm la nostra educació!

TOTHOM A LA #26FVaga!

SEPC UPF – Nuclis de Ciutadella i Poblenou
25 de febrer de 2015
Barcelona, Països Catalans