Debat independència del Principat a Diagonal

El passat 17 d’Octubre, a la Facultat de dret, SEPC diagonal vàrem convidar a 3 ponents de diferents àmbits de l’opinió pública del país per obrir debat sobre la independència del Principat i com es du a terme aquest procés. Vam contar amb la participació de Joan Sebastià Colomer (portaveu de la Campanya Independència per canviar-ho tot, CUP), Jaume Asens (advocat i membre de Procés Constituent) i Josep Maria Reniu (Cap d’Estudis de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor de Transició Nacional).

Després de la presentació de la mesa, i amb una explicació del parer de cada ponent sobre el procés d’autodeterminació, es va iniciar el debat amb una bateria de preguntes proposades des del sindicat.

Durant el col•loqui es van portar a debat diversos conceptes que emergeixen de dins i fora del procés i plantejats des de diferents òptiques polítiques. Com apunts referencials i a destacar van sorgir temes com la desobediència civil, la participació de les classes populars en el procés, i la resposta espanyolista contra el procés. Amb tot el debat es centrà en les possibles vies de convocatòria d’un referèndum i el possible plantejament d’unes eleccions plebiscitàries. La controvèrsia i delicadesa del tema va portar a diferents argumentacions per part dels ponents, que segons el seu discurs polític teixien i defensaven la seva estratègia. Des dels assistents es va aplaudir el raonament d’en Joan Sebastià Colomer plantejant que el com i el què enfront un referèndum no es pot separar, i el contingut polític sobre una consulta ha d’anar acompanyat d’un projecte polític que inclogui la participació activa de les classes populars.

En el transcurs del debat també es va apuntar a la territorialitat nacional, fent referència a Països Catalans, i com s’emmarca la independència del Principat dins d’aquests. També es va discutir la presència , participació i reacció d’agents internacionals en el procés d’autodeterminació, i com s’encarava el Sistema Polític de Catalunya després d’una independència i la seva relació amb l’estat espanyol com a estat independent.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans del Campus Diagonal, valorem molt positivament la reflexió de l’acte i el debat polític que s’esdevingué, així també volem agrair l’assistència de tots els participants i la participació i predisposició dels ponents en la realització de l’acte.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,
Campus Diagonal