Publicitat sexista és violència de gènere

En relació a la darrera campanya publicitària de TMB per les estacions de metro fora de servei i en tasques de manteniment, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de la Universitat Pompeu Fabra (Ciutadella) volem manifestar el nostre rebuig. Denunciem aquesta campanya, present a les estacions de metro més properes a la nostra Universitat i per la que passen a diari centenars d’estudiants, per masclista i promoure la cosificació de la dona.

tmb

Damunt d’una imatge d’un grup de cinc dones que es troben a la perruqueria s’hi podia llegir: “Estem arreglant-nos per a tu. Gràcies per la teva paciència”. El clar símil que fa TMB entre les molèsties que les usuàries del metro podem patir com a conseqüència de les obres i manteniment amb el vell tòpic del llarg temps d’espera que tarden les dones a maquillar-se, vestir-se…

Entenem que el missatge que es desprèn d’aquest anunci és una nova mostra de masclisme que evidencia que el sistema patriarcal incideix en tots aquells aspectes de la nostra vida quotidiana i que eines com la publicitat poden introduir missatges totalment sexistes al nostre dia a dia.

L’anunci és també una nova mostra de la pressió estètica que pateixen les dones, que veuen com constantment s’ignoren les seves capacitats més enllà d’aquelles relacionades amb l’estètica. Denunciem doncs la cosificació del cos femení que fa aquesta campanya presentant les dones com a éssers similars a objectes que han d’arreglar-se per tal de ser atractives pels homes, com si sense fer aquest acte haguéssin de ser menystenides. No només això sinó que, a més a més, es presenta a les dones com a éssers febles i inferiors que han de demanar disculpes per allò que fan i que pot molestar als homes.

És per això que des del nucli del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra exigim la retirada de tots els cartells d’aquesta campanya: denunciem obertament que són masclistes i que atempten contra la integritat de les dones. Reafirmem el nostre compromís amb la lluita feminista i afirmem que no tolerarem cap més anunci així al transport públic de la zona o a la Unviersitat.


Volem un veritable transport públic a preus populars, lliure de violència masclista!