[ Posicionament del SEPC davant la convocatòria de vaga pel 9-F per part dels principals sindicats d’Educació]

Davant la convocatòria de vaga pel proper 9 de febrer per part dels principals sindicats d’Educació -USTEC-STEs, Comissions Obreres, el Sindicat de Professors de Secundària i la UGT-, des del SEPC ens sumem a la convocatòria a secundària i volem fer constar les següents consideracions:

 • Compartim les demandes del professorat i els principals sindicats d’Educació, les quals fan referència, a grans trets, als següents ítems:
  • Rebaixa ràtios a l’aula
  • Reducció dels horaris lectius -17 hores a la secundaria i 23 a la primària-
  • Rebuig al tancament d’aules
  • Ampliació de l’oferta pública
 • Ens sumem a la denúncia pública realitzada per les Meses Sectorials on l’actual consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, no es compromet a cap acord vers les condicions laborals perdudes des del 2010.
 • Entenem que per tal de materialitzar aquestes demandes és imprescindible la contractació de 6.000 docents més que permeti recuperar l’horari lectiu anterior a les retallades.
 • Recordem, també, que aquests agents sindicals estan fent una demanda de mínims en el sentit que ja no es demanen els prop de 9.000 milions d’increment que requeria el propi compliment de la LEC sinó que només es demanen 80 per poder contractar els 6.000 docents esmentats.

És per aquestes raons que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans es suma a la vaga del 9-F i encoratgem a totes les estudiants dels Instituts de Secundària de Catalunya a participar-hi activament.

 

Tot i així ens agradaria puntualitzar que:

 • Les estudiants de secundària ens oposem a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa –popularment coneguda com LOMQE- pels següents motius:
  • En primer lloc, perquè pretén realitzar la major part de les assignatures en castellà fent de la nostra llengua una mera optativa. Aquesta reforma doncs, trenca frontalment amb el sistema d’immersió lingüística.
  • En segon lloc, perquè aposta per la derogació del dret a Vaga dels estudiants d’ESO, privant-los així d’un Dret Fonamental.
  • En tercer, lloc, pretén reincorporar les revàlides al final de cada etapa educativa creant una cursa d’obstacles on a al meta només hi arriben uns pocs alumnes.
  • Finalment, aquesta reforma avança cap a la concepció del coneixement com una eina de progrés econòmic i conseqüentment la tracta com qualsevol altre bé mercantil transformant els centres educatius a imatge i semblança de l’empresa privada.
 • Ens oposem frontalment, també, al Pacto Nacional por la Educación” promogut per les principals forces espanyoles des de la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats. Les estudiants dels Països Catalans no acceptarem una reformulació de la LOMQE i apostem pel trencament frontal amb l’Estat Espanyol i  conseqüent construcció de la República Catalana per poder construir l’educació que volem.

 

Per tot això, des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ens comprometem a seguir amb la lluita contra la LOMQE així com qualsevol atac espanyolista a la nostra educació. Volem construir un marc educatiu pròpi i únic als Països Catalans i aquest passarà inevitablement per una educació pública, popular, catalana, de qualitat i feminista.

 

 

vaga-de-secundaria

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.