[COMUNICAT OCUPACIÓ SECRETARIA UNIVERSITATS I RECERCA]

Ahir, 1 de desembre, el SEPC vam ocupar la Secretaria d’Universitats i Recerca, acció duta a terme davant la negativa del Govern per aplicar una moció que el propi parlament va aprovar: que es rebaixessin un 30% les taxes universitàries.

Primerament, volem desmentir la destrossa de 23 ordinadors de la Secretaria d’Universitats i Recerca. Ja a qualsevol li hauria de sorprendre que trenquéssim ordinadors, més encara que en trenquéssim la surrealista quantitat de 23. Aquestes mentides són l’únic recurs que la Secretaria d’Universitats i Recerca pot utilitzar per a criminalitzar la nostra lluita. En segon lloc, volem denunciar la violència desproporcionada emprada pels Mossos d’Esquadra per a desallotjar-nos. Ignorant els reiterats intents de mediació, fent fotos dels estudiants sense el seu consentiment i fent preguntes personals sobre la nostra afinitat política de manera totalment intimidatòria. En lloc de difamar mentides, la Secretaria d’Universitats i Recerca hauria d’estar treballant per a dur a terme la rebaixa del 30% de les taxes universitàries aprovada al Parlament.

Però no ho està fent, i justament per això el passat 17 de novembre, al Principat, vam participar d’una jornada de lluita juntament amb altres agents estudiantils i sindicals (i fins hi tot amb institucions de les universitats!) reclamant aquest mateix objectiu. I lluny d’aplicar-ho, la resposta de la Secretaria d’Universitats va ser totalment insuficient.

Davant d’aquesta situació, on les reivindicacions de les estudiants són ignorades dia a dia, el SEPC no pot fer altra cosa que sortir al carrer i fer escoltar la nostra veu. I ha de quedar clar: no callarem fins a ser escoltades, no pararem de lluitar fins a guanyar.

Avui i en els propers dies, escoltarem aquella vella i gastada cançó que ens diu que no hi ha diners per això. És la mateixa cançoneta que ens intentava vendre que la pujada de taxes era una qüestió conjuntural causada per la crisi econòmica. Que, i ara! Que no hi havia cap voluntat política! És només que no hi ha altre alternativa. I això, senzillament, és mentida.

La privatització i elitització de la universitat no és una qüestió tècnica, no és ni casual ni conjuntural: segueix una estratègia planejada i dictada, pas a pas, per la Unió Europea i executada per l’Estat Espanyol i la Generalitat de Catalunya. El Pla Bolonya va ser el primer gran atac contra el sistema universitari públic, al qual el segueixen la pujada de taxes del 66% del 2012 i el famós decret 3+2.

L’objectiu d’aquestes reformes ? La creació i consolidació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES): un espai econòmic comú per alguns selectes països de la UE, on les estudiants no serem res més que mercaderies a la venta; mà d’obra altament qualificada per a ser explotada pels capitalistes d’Europa a canvi de quatre engrunes.

Per això denunciem la política d’universitats del Govern. Diem que la crisi econòmica no és la responsable de la privatització: la responsabilitat és d’aquells que han seguit fil per randa les directrius de la UE i l’Estat Espanyol i que, a més, s’han seguit més que còmodes obeint aquestes directrius.

Contra aquests atacs ha existir una àmplia resistència. L’últim exponent va ser l’any passat, on el moviment estudiantil va organitzar referèndums sobre el 3+2 a la majoria de campus de les universitats dels Països Catalans. Aquests van batre rècords de participació estudiantil, sobrepassant qualsevol elecció a rector de les universitats i aconseguint una posició unànime en contra del 3+2 (més del 90% de la participació). Aquesta rotunda oposició a la reforma cristal·litzà en la multitudinària marxa des de la Universitat Autònoma de Barcelona fins al Parlament. Allà, es presentà i s’aprovà una moció que implicava una moratòria d’un any del decret 3+2 i la rebaixa del 30% dels preus dels graus pel curs 2016 – 2017.

Junts pel Sí van votar en favor de tota moció menys en la rebaixa del 30% dels graus universitaris. La resta de grups parlamentaris hi van votar a favor. En conseqüència, no s’està complint els punts aprovats ni la voluntat majoritària del Parlament.

Aquesta acció a la Secretaria d’Universitats i Recerca és tan sols un tret de sortida a una nova etapa de mobilitzacions estudiantils massives al nostre país. Aquesta només és el començament de la lluita d’aquest curs. Que ho tinguin ben present.

I la raó és de part nostra: defensem les reivindicacions de la majoria de les estudiants; és la voluntat expressa del Parlament. Junts pel Sí ha d’abandonar les seves posicions actuals en relació el model universitari i acatar la voluntat de les estudiants. Aleshores, estarem i seguirem estant disposats al diàleg. La futura República Catalana ha de treballar en la construcció d’una educació popular que permeti incorpora veritablement a les classes populars a la Universitat. Fins ara s’ha treballat expressament per a fer-les fora i fer dels estudis universitaris un privilegi només per a qui se’l pot permetre.

LES ESTUDIANTS REVERTIM LES RETALLADES,

PASSEM A L’OFENSIVA!

 

15202695_1131613826934182_4053798422889424839_n